11 Mayıs 2011 Çarşamba

DÜNYA HALA ŞAŞIRTICI BIR YERMI?

Bu soru ilk başta anlamsız görünebilir. Ama aslında değil. Zira, her an maruz kaldığımız bilgi bombardımanının büyüklüğünü düşündüğümüzde artık şaşırma tepki eşiğimizin eskisine oranla çok daha yüksek olduğunu rahatlıkla fark edebiliriz. Yeni teknolojiler sağolsun, artık herhangi bir gün içerisinde belki eskiden bir haftada ya da bir ayda duyabileceğimiz ya da öğrenebileceğimiz kadar bilgiyi sindirmek zorunda kalıyoruz. Elbette, bunların ne kadarının işe yarar ya da yararlı olduğu tartışmaya son derece açık bir konu, keza bu bilgileri ne kadar içselleştirebildiğimiz de öyle, ama yine de bugünün insanı iki üç nesil öncesine kadar çok daha fazla şey biliyor. Bu bilgiler, dediğim gibi gerekli ya da gereksiz olabilir, ona birşey demiyorum, ama o bilgilerin arasında eskiden şaşırtıcı olanlar da eskisine göre çok daha fazla ve günümüz insanının yeni bir şeyi şaşırtıcı, ilginç, eğlendirici veya değişik bulma olasılığı eskisine göre çok daha düşük (ya da bu hislerin etki süresi eskisine göre çok daha kısa da diyebiliriz).
Ama yine de bence dünya rengarenk bilgilerle dolubir yer olmaya devam ediyor, insanı yine de şaşırtabilecek bir deniz hala burası. Üstelik, olumsuz olduğu kadar olumlu anlamda da bu böyle. İnsan, içine daha çok girdikçe bildiklerinin ne kadar küçük olduğunu o kadar çok anlıyor sanırım. Ben girdim diye söylemiyorum, bende uyandırdığı izlenim bu en azından, onu söylüyorum.
Örnek mi? Örneğin bugün 5 Mayıs 2011, değil mi? Yakın sayılabilecek tarihte 5 Mayıs günü neler olmuş diye baktığınızda, karşınıza hepsi uzun uzun araştırılabilecek, zevk alarak hakkında detaylı bilgiler öğrenebilecek o kadar çok olay çıkıyor ki, şaşırmamak imkansız. Tarihte 5 Mayıs günü olanların bazıları şöyle mesela:

  • 1809′da bugün bir kadın ilk kez patent almış. ABD’li Mary Kies’in aldığı bu patent, ipek ve iplik kullanarak bir tür hasır örme tekniğiymiş.
  • 1821′de bugün Napoleon Bonaparte (yani bildiğimiz o Avrupa’yı birbirine katan Napeleon) St. Helena Adası’nda ölmüş.
  • 1891 yılının 5 Mayıs günü, yani yine bugün, dünyanın en prestijli konser salonlarından olan New York’taki ünlü Carnegie Hall (o günkü ismiyle Music Hall) açılmış. O günün misafir bestecisi ise Peter Çaykovski imiş.
  • 1925 yılında bugün Tennessee’de bir lisede öğretmenlik yapan John Scopes, derste evrim teorisini öğrettiği için tutuklanmış (Bu olayın daha sonra ne gibi toplumsal hareketlere yol açtığını konuyla ilgilenenler biliyorlardır).
  • 5 Mayıs 1961′de, Alan Shepard uzaya çıkan ilk Amerikalı olmuş (Bundan kaç kişinin haberi vardı, gerçekten merak ediyorum).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder